-->

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Europeana: σκέψου τον πολιτισμό


Η Europeana επιτρέπει στους ανθρώπους να εξερευνούν τις ψηφιακές πηγές μουσείων, βιβλιοθηκών, αρχείων και συλλογών οπτικοακουστικού υλικού της Ευρώπης. Προωθεί τις ευκαιρίες ανακάλυψης και δικτύωσης σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον, όπου οι χρήστες μπορούν να απασχολούνται, να μοιράζονται και να εμπνέονται από την πλούσια ποικιλομορφία της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Οι ιδέες και η έμπνευση εμπεριέχονται σε περισσότερα από 14.6 εκατομμύρια τεκμήρια στη Europeana. Στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονται:
  • Εικόνες - πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων
  • Κείμενα - βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και αρχειακά έγγραφα
  • Ήχοι - μουσική και προφορικός λόγος από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους και ραδιοφωνικές εμπομπές
  • Βίντεο - ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ορισμένα τεκμήρια και θέματα είναι παγκοσμίου φήμης, όπως το βιβλίο του Ισαάκ Νεύτωνα με τίτλο Νόμοι της Κίνησης, τα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο πίνακας ζωγραφικής του Γιοχάνες Βερμέερ Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι ή αντικείμενα για το Τείχος του Βερολίνου. Άλλα είναι κρυμμένοι θησαυροί, περιμένοντας εσάς να τους ανακαλύψετε.
Περίπου 1500 ιδρύματα έχουν συνεισφέρει στη Europeana. Επιφανή ονόματα όπως η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, τοRijksmuseum στο Άμστερνταμ και το Λούβρο στο Παρίσι παρουσιάζονται παράλληλα με μικρότερους οργανισμούς από όλη την Ευρώπη. Όλες μαζί οι συγκεντρωμένες συλλογές τους σάς επιτρέπουν να εξερευνήσετε την ιστορία της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.
Ανεξαρτήτως αν βρείτε ένα διάσημο έργο ή ένα λιγότερο γνωστό αντικείμενο, η Europeana σας συνδέει πάντα με την αρχική πηγή του υλικού ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι για τη γνησιότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου