-->

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

CERN. «Σύλληψη» ατόμων αντιύλης για πρώτη φορά

Το 1928 ο θεωρητικός φυσικός Π.Α.Μ. Ντιράκ (P.A.M. Dirac) ανέπτυξε μία θεωρία η οποία υποστήριξε ότι όποτε δημιουργείται ύλη, πρέπει συγχρόνως να δημιουργείται ίση ποσότητα αντιύλης, με ακριβώς αντίθετες ιδιότητες. Από τότε, έχουμε βρει αντισωματίδια, όπως αντιηλεκτρόνια (ποζιτρόνια), στην κοσμική ακτινοβολία και τα πειράματα έχουν επιβεβαιώσει ότι όποτε δημιουργείται ύλη, δημιουργείται ίση ποσότητα αντιύλης. Στο CERN συνήθως τα αντισωματίδια επιταχύνονται και συγκρούονται με δέσμες σωματιδίων. Έχουν δημιουργηθεί ακόμα και αντιάτομα! Αλλά απ' όσο γνωρίζουμε, το Σύμπαν που παρατηρούμε αποτελείται μόνο από ύλη. Τότε όμως, που έχει πάει όλη εκείνη η αντιύλη που έπρεπε να έχει δημιουργηθεί μαζί με την ύλη που παρατηρούμε στο Σύμπαν;

Πώς μπορεί κανείς να μελετήσει κάτι που εξαϋλώνεται ακαριαία όταν τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε δοχείο; Χρησιμοποιώντας μια ειδική μαγνητική παγίδα, απαντούν ερευνητές του CERN. Κατάφεραν έτσι να συλλάβουν μερικά άτομα αντιυδρογόνου, ενός πολύτιμου υλικού που προσφέρει στοιχεία για τις θεμελιώδεις αρχές του Σύμπαντος.

«Είμαστε εκστασιασμένοι. Το καταφέραμε έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς» δήλωσε ο Τζέφρι Χάνγκστ, εκπρόσωπος του πειράματος ALPHA, σχολιάζοντας την εξέλιξη στο περιοδικό Nature όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα.

Αντιστάρ
Η αντιύλη είναι όμοια με την ύλη σε όλα τα χαρακτηριστικά της εκτός από ένα: αποτελείται από σωματίδια με αντίθετα φορτία. Τα πρωτόνια που βρίσκονται στον  πυρήνα των κανονικών ατόμων είναι φορτισμένα θετικά, ενώ τα αντιπρωτόνια της αντιύλης αρνητικά. Ομοίως, το αντι-ηλεκτρόνιο της αντιύλης, γνωστό και ως ποζιτρόνιο, έχει θετικό φορτίο και όχι αρνητικό όπως το ηλεκτρόνιο.

Θεωρητικά, ολόκληρα πλανητικά συστήματα και ζωντανά όντα θα μπορούσαν να αποτελούνται από αντιύλη. Ομως το παράξενο αυτό υλικό απουσιάζει από τον κόσμο γύρω μας, αφού, αν ερχόταν σε επαφή με την κανονική ύλη, θα εξαφανιζόταν μαζί της σε μια λάμψη υψηλής ενέργειας.

Η αντιύλη φαίνεται όμως να απουσιάζει όχι μόνο από τη γειτονιά μας αλλά και από ολόκληρο το Σύμπαν. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γέννηση του Σύμπαντος δημιούργησε περισσότερη ύλη παρά αντιύλη.

Η μελέτη του αντιυδρογόνου αναμένεται να αποκαλύψει στο μέλλον γιατί συνέβη αυτό, ή, όπως το ονομάζουν οι φυσικοί, γιατί υπάρχει αυτή η παρατηρούμενη ασυμμετρία.


Διαβάστε περισσότερα: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου