-->

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Από το CAPTCHA στο reCAPTCHA ή πως όλοι μας βοηθάμε στην ψηφιοποίηση βιβλίων


Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πληκτρολογείτε ένα CAPTCHA συμβάλλετε στη προσπάθεια ψηφιοποίησης βιβλίων; Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν σίγουρα πέσει πάνω στο CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), το σύστημα αυτό που υπάρχει στις ιστοσελίδες , το οποίο αφού σε αναγκάζει να γράψεις γράμματα ή αριθμούς ή και τα δυο σου επιτρέπει την πρόσβαση σε κάποια λειτουργία τους.

«Ο σκοπός του είναι να επαληθεύσει ότι η οντότητα που συμπληρώνει τη φόρμα είναι άνθρωπος και όχι κάποιου είδους πρόγραμμα που γράφτηκε για να υποβάλλει την φόρμα εκατομμύρια φορές», λέει ένας από τους εφευρέτες του ο Luis von Ahn.

Αρκετό καιρό τώρα έχει δημιουργηθεί το reCAPTCHA που είναι ακόμα πιο… εκνευριστικό από το Captcha καθώς ο χρήστης έχει να πληκτρολογήσει δυο λέξεις αντί για μία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αυτό που κάνετε είναι να βοηθάτε στην ψηφιοποίηση βιβλίων. Τα εξηγεί όλα στο βίντεο από την ομιλία του στο TED o Luis von Ahn παρουσιάζοντας και το νέο, φιλόδοξο σχέδιο του, το Duolingo, το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μάθουν μια νέα γλώσσα, ενω ταυτόχρονα θα μεταφράζουν τον παγκόσμιο ιστό γρήγορα, με ακρίβεια και δωρεάν. Ισως να ακούγεται λίγο βαρετό όλο αυτό, αλλά θα αλλάξετε γνώμη όταν δείτε το βίντεο.


Αναδημοσίευση από το : www.examiner.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου