-->

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Διαβάζουν πολύ τα Ελληνόπουλα αλλά...

Τρεις φορές έχουν αλλάξει τα βιβλία της Φυσικής στην εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά η χώρα μας είναι ουραγός στο διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης μαθητών PISA (Πίζα), μολονότι τα Ελληνόπουλα διαβάζουν τρεις φορές περισσότερο από παιδιά άλλων χωρών, αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (8/5/2008)

Τα στοιχεία πρόκειται ν' ανακοινωθούν επίσημα στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, που αρχίζει στον Πύργο της Παιδαγωγικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Το σημαντικό είναι τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία. Είναι γεγονός ότι σ' αυτά η χώρα μας δεν τα πάει καλά», λέει ο καθηγητής του Παιδαγωγικού, Παναγιώτης Κουμαράς.

Το PISA (Πίζα) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης μαθητών μέχρι 15 χρόνων, όπου οι ειδικοί διαπιστώνουν αν τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις από το σχολείο στην καθημερινή πρακτική. «Συμμετέχουν περίπου 50 χώρες κι εμείς είμαστε συνήθως στις τελευταίες θέσεις, παρ' ότι τα παιδιά στην Ελλάδα φαίνεται να διαβάζουν τρεις φορές περισσότερο από τους συνομηλίκους τους στη Φινλανδία», τονίζει ο καθηγητής. «Φταίει ο προσανατολισμός των βιβλίων και των προγραμμάτων που είναι γραμμένα για μικρούς Αϊνστάιν! Στην 5η Δημοτικού, για παράδειγμα, μπορεί να ανταποκριθεί μόνο ένα 5% των παιδιών. Τα διδάσκουμε παπαγαλία λοιπόν, προτρέποντάς τα να μαθαίνουν τον κανόνα απ' έξω...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου