-->

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Λογοτεχνία στο διαδίκτυο

  Μια και έγινε λόγος στις τελευταίες αναρτήσεις περί λογοτεχνίας, πολύ ενδιαφέρον είναι το site του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, στη διεύθυνση http://www.snhell.gr/
  H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις.
  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκα το Ανθολόγιο Αναγνώσεων, όπου μπορείς να ακούσεις (mp3) τις αυθεντικές αναγνώσεις μεγάλων συγγραφέων, όπως του Ελύτη, του Βάρναλη ή του Εμπειρίκου, του Παλαμά, του Καρυαωτάκη και πολλών άλων.
  Μην παραλείψετε να επισκευθείτε και την ενότητα της Παιδικής Ανθολογίας, όπου υπάρχουν κατηγοριοποιημένα δεκάδες αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα ή αποσπάσματα, τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε, να τυπώσουμε ή και να αντιγράψουμε (copy / paste) για να κάνουμε κάποιο φύλλο εργασίας για τους μαθητές μας.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά

Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά» είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά, πιλοτικά, το 2010-2011.

O Eθνικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με τα εξής αποτελέσματα:

Στην κατηγορία Α' (οργανισμοί και ενήλικες ιδιώτες) θα δοθούν τα εξής τρία βραβεία:

1. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τον ιστοχώρο του www.imeakia.gr
2. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για τον ιστοχώρο του www.mikrosanagnostis.gr
3. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για τον ιστοχώρο του kids.oasp.gr

Στην κατηγορία Β' (νέοι 12-17 ετών) δεν θα δοθούν βραβεία.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα 3 παραπάνω site. Θα βρείτε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τους μαθητές ή τα παιδιά σας.
Ιδιαιτερη εντύπωση μου έκανε ο ιστοχώρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου όπου εκτός από τη "Γωνιά των Δασκάλων" όπου υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, πολύ ωραία είναι και η δυνατότητα ανάγνωσης μιας ολόκληρης ισορίας με ταυτόχρονη ηχογραφημένη διήγηση από κάποιον ηθοποιό, στον σύνδεσμο "Να σου πω μια Ιστορία". Δοκιμάστε το !

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα μισά Ελληνόπουλα έχουν προφίλ στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας
Ασφαλούς Διαδικτύου, ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 ετών, διαθέτει προφίλ κοινωνικής
δικτύωσης στο διαδίκτυο. Προφίλ διαθέτουν πάνω το 82% των εφήβων 15-16 ετών καθώς και το 26% των παιδιών 9-10 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς νέους στην Ε.Ε. έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το δωμάτιό τους. 54% των Ελληνόπουλων ηλικίας 9-16 ετών διαθέτει προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για το 36% από αυτά, το προφίλ αυτό είναι «δημόσιο», δηλαδή ανοιχτό για ανάγνωση από κάθε χρήστη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 59% (από 46% στη Ρουμανία έως 80% στην Ολλανδία) και 26% (από 11% στη Μ. Βρετανία έως 54% στην Ουγγαρία).
Επιπλέον, 12% από τα ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 ετών περιλαμβάνουν στο δικτυακό προφίλ τους τη
διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου τους (14% ο κοινοτικός μέσος όρος), ενώ το 19% δίνει ψευδή
ηλικία (έναντι 16% στην ΕΕ). Την πρώτη θέση στην χρήση Διαδικτύου μέσω κινητού έχουν τα παιδιά στη Μ. Βρετανία (26%) , ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (23%) και η Σουηδία (22%). Στην Ελλάδα το
αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλό (12%) συγκριτικά με το ποσοστό των παιδιών που διαθέτουν κινητό (80% ) το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (8% στην Ισπανία, 9% στην Ιταλία)! Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε χώρες όπου η διείσδυση του κινητού στα παιδιά είναι μικρή (Ρουμανία και
Ουγγαρία 2%, Ισπανία 3%, Ιταλία 4%). Η Neelie Kroes, αρμόδια επίτροπος για την Ψηφιακή
Ατζέντα, θέματα δήλωσε: «Οι νέοι έχουν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο όχι μόνο από τον προσωπικό υπολογιστή αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και από κονσόλες παιχνιδιών. Το γεγονός αυτό θέτει περισσότερες ευθύνες στον κλάδο των ΤΠΕ όσον αφορά την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που θα προστατεύσουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο».


Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κέρδος, Αδέσμευτος Τύπος

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Google Art Project - Ο γίγαντας του διαδικτύου ρίχνει τα σύνορα στην τέχνη

To Google Art Project, είναι το νέο "χτύπημα" του γίγαντα των διαδικτυακών προϊόντων Google! Είστε φιλότεχνοι, εκπαιδευτικοί, φιλομαθείς, ταξιδευτές ή ονειροπόλοι? Αυτό το project είναι ότι χρειάζεστε για να πλοηγηθείτε εξ-αποστάσεως στους μεγαλύτερους θησαυρούς της τέχνης διεθνώς!

Δεκάδες μουσεία στη διάθεσή σας για να επισκεφθείτε κάνοντας μόνο μερικά "κλικ", εκατοντάδες έργα τέχνης να θαυμάσετε και να μελετήσετε, σε εκπληκτική ευκρίνεια και ανάλυση - δείτε για παράδειγμα τις πινελιές του Van Gogh στο Starry night να γεμίζουν την οθόνη σας και αφεθείτε στο νυχτερινό του ταξίδι... ονειρευτείτε όπως έκανε κι αυτός.
Ταυτόχρονα μπορείτε να συνδεθείτε αυτόματα με τις ιστοσελίδες των μουσείων, να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που μελετάτε, να δείτε τον χάρτη της τοποθεσίας του μουσείου, να παραπεμφθείτε σε άλλα έργα του καλλιτέχνη ή σε άλλα έργα του ίδιου μουσείου και πάει λέγοντας...

Και αν τα παραπάνω δεν σας είναι αρκετά (!) φορέστε τα 3D γυαλιά σας και εμβυθιστείτε!

Κάντε "κλίκ" στην τέχνη λοιπόν. Αξίζει!

Υ.Γ. Και μια χρηστική συμβουλή: μην απογοητευτείτε από τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας... θέλει λίγα λεπτά όταν φορτώνει στην αρχή, αλλά στη συνέχεια πετάει!

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Safer internet Day 2011 - Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011

"It's more than a game, it's your life!"

H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 θα εορταστεί φέτος στις 8 Φεβρουαρίου, σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ισλανδία μέχρι την Κένυα.

Φέτος, το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους, και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.

Στη σημερινή εποχή, παιδιά και νέοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί γύρω από το εξής σύνθημα:

«Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι. Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου την ζωή των άλλων.»
(«It's more than a game, it's your life!»)

Ο φετινός εορτασμός έχει ως στόχο να μεταδώσει μερικά μηνύματα - κλειδιά προς τους χρήστες του Διαδικτύου, μικρούς αλλά και μεγάλους:
  • Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα avatar, ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ. Κάτι τέτοιο δεν μας παρέχει ουδεμία ασπίδα ανωνυμίας ή προστασίας.
  • Οι πράξεις στην εικονική ζωή μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή.