-->

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η (προ)ιστορία των "ψηφιακών" μέσων στην εκπαίδευση για τις Επιστήμες - Digital Initiatives in STEM Education - Infographic

Αν θεωρείτε ότι η "Εκπαιδευτική Τεχνολογία" εμφανίστηκε στην εκπαίδευση τον 21ο αιώνα, ίσως να χρειαστεί να ρίξετε μια ματιά μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω....Η χρήση της τεχνολογίας για τη μάθηση, το παιχνίσι και την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι προέκταση της προσπάθειάς μας για επιβίωση και προσαρμογή. Απλά αντί για τα κόκκαλα και τις πέτρες; που χρησιμοποιούσαμε μερικές δεκάδες χρόνια πριν, σήμερα χρησιμοποιούμε tablets, smartphones και video games.....
Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται οι δημιουργοί του παρακάτω infographic!







Αναδημοσιευση από το: elearninginfographics.com

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ



ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Θα βρέιτε μια πολύ πλούσια συλλογή από πικοιλία εκπαιδευτικών υλικών που αφορούν στην εθνική μας εορτή επιλεγμένα από ιστοσελίδες συναδέλφων, σχολείων, συλλόγων, σχ. συμβούλων, φορέων κ.λ.π.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

coggle.it - φτάξετε δικτυακά ένα εννοιολογικό χάρτη στη στιγμή

a Coggle about lasers Το Coggle.it είναι ένα εντελώς δωρεάν και πολύ απλό στη χρήση δικτυακό εργαλείο κατασκευής εννοιολογικών χαρτών για αρχάριους. Εγγραφείτε με το λογαριασμό Google που έχετε και είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε τους χάρτες σας. Προσθέστε κλαδιά και παρακλάδια, ονοματίστε τα, αλλάξτε τους το χρώμα και σύρτε τα σε όποιο σημείο της οθόνης θέλετε.
Όταν τελειώσετε με το χάρτη σας, μπορείτε να τον κατεβάσετε σε εικόνα png ή σε pdf, αλλά και σε αρχείο mm που ανοίγει από άλλες παρόμοιες εφαρμογές, μπορείτε να τον μοιραστείτε με άλλους και να συνεργαστείτε αν θέλετε με αυτούς, ή να τον ενσωματώσετε στην ιστοσελίδα ή το blog σας.
Και όλα αυτά δωρεάν!
.
Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ασφαλείς μηχανές αναζήτησης για παιδιά

Είναι αναπόφευκτο ότι σήμερα οι μαθητές χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου από καιρό σε καιρό ως μέρος της εργασίας που τους έχει ανατεθεί στο σχολείο. Όμως, το Διαδίκτυο δεν είναι χωρίς θέματα και υπάρχει περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για τους μικρότερους μαθητές δημιουργώντας ζητήματα ασφαλείας. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν πολλά καλά εργαλεία αναζήτησης διαθέσιμα, το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε πού να τα βρείτε (και τώρα το κάνετε!). Αυτά τα περιβάλλοντα αναζήτησης είναι ασφαλέστερα και πιο κατάλληλα για τα παιδιά από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης ενηλίκων.

KidzSearch

KidzSearch logo ασφαλής μηχανή αναζήτησηςΤο KidzSearch είναι μια αποκλειστική μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιαστεί για τα παιδιά σας. Κατά την έρευνα,  το KidzSearch επιστρέφει τα αποτελέσματα αναζήτησης που από την Google έχουν χαρακτηριστεί ως "περιορισμένα". Είναι μια ανεξάρτητη μηχανή αναζήτησης που δεν εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας το πρόγραμμα περιήγησης ή τα cookies. Η μηχανή αναζήτησης δεν κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα ή τις λεπτομέρειες, αλλά διαγράφει το πιθανό περιεχόμενο των ενηλίκων σε αυτές.

Searchy Pants

Searchy Παντελόνια ασφαλής μηχανή αναζήτησης για τα παιδιάΑστείο όνομα δεν είναι; Αλλά δεν υπάρχει τίποτα το αστείο για τα Searchy Pants ως μηχανή αναζήτησης ενός  παιδιού. Αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι αρκετά καλή και ασφαλής για παιδιά, μαθητές και οικογένειες.Επιτρέπει  να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη αρχική σελίδα και καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία.



KidRex

KidRex ασφαλής μηχανή αναζήτησηςΤο KidRex είναι μια ασφαλής και καλή επιλογή αναζήτησης για τα παιδιά. Το KidRex ψάχνει αποκλειστικά σελίδες του Διαδικτύου σε όλο τον ιστό που σχετίζονται με παιδιά. Τροφοδοτείται από την προσαρμοσμένη αναζήτηση Google και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Google: SafeSearch.


KidsClick

Παιδιά Κάντε κλικ ασφαλής μηχανή αναζήτησης
KidsClick , όπως ισχυρίζεται, δεν είναι ένα φίλτρο στο Διαδίκτυο, αλλά είναι ένας κατάλογος για πάνω από εξακόσια πηγές με θέματα για τα παιδιά. Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σχολική εργασία και τη μάθηση. Δεν υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις στη μηχανή αναζήτησης, δεδομένου ότι είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή των καθαρών χώρων και ένα φιλικό περιβάλλον προς το παιδί.



Yahoo Kids

Yahoo Kids εικόνα
Ενδεχομένως το Yahoo Kids είναι μια μηχανή αναζητησης για τα παιδιά, η οποία δε χρειαζεται συστάσεις. Πρόκειται για μια αποκλειστική "είσοδο" σε ιστοσελίδες ειδικά για τα παιδιά, στον κατάλογο της Yahoo. Η αρχική σελίδα της μηχανής αναζήτησης είναι γεμάτη από πολύχρωμα, δροσερά και ενδιαφέροντα  γα τα παιδιά πράγματα. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι βασικά σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα: Αποτελέσματα στο διαδίκτυο, Αποτελέσματα στον κατάλογο Yahoo Kids και αποτελέσματα στο Yahoo Kids.

Aga - Kids

Aga παιδιά ασφαλή αναζήτηση
Το Aga-Kids είναι ένα από τα πιο οπτικά καλαίσθητα και φιλικά σε σχέση προς τις άλλες μηχανές αναζήτησης που κυκλοφορούν.Υπάρχουν δύο επιλογές εδώ για να επιλέξουν τα παιδιά: την οπτική αναζήτηση και την αναζήτηση κειμένου. Τα περισσότερα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται σε κινούμενες και διαδραστικές μικρογραφίες. Αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι πολύ περιορισμένη καθώς φιλτράρει μόνο τα αποτελέσματα που ε'ιναι σχετικά με παιδιά.

Mymunka

Mymunka ασφαλή αναζήτηση Ακόμα ένα διασκεδαστικό όνομα,Mymunka είναι μόνο-για-παιδιά, ασφαλές και διασκεδαστικό μέρος για να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο.

Ρύθμιση Google για Safe Search

Τελευταία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το λιγότερο σημαντικό, εάν είστε ένας από εκείνους τους γονείς που προτιμούν την εισαγωγή του πραγματικού κόσμου ή σοβαρά πράγματα για τα παιδιά σας χωρίς στοιχεία «παιδικά», μπορεί να θέλετε να εξετάσει τη χρήση της λειτουργίας SafeSearch της μηχανής αναζήτησης της Google. Η επιλογή Ασφαλής Αναζήτηση στο Google σας δίνει τη δυνατότητα για την αποτροπή πιθανού περιεχόμενου ενηλίκων από την εμφάνισή του στα αποτελέσματα αναζήτησης του παιδιού σας. Φυσικά,  παρότι δεν υπάρχει φίλτρο που είναι απολύτως ασφαλές ή ακριβές, η Ασφαλής Αναζήτηση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα περισσότερα περιεχόμενα ενηλίκων.
Αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με τρία απλά βήματα:
  1. Μπείτε στη σελίδα ρυθμίσεων της Google στο www.google.com / προτιμήσεις, ή από το κάτω μέρος της οθόνης σας όταν βρίσκεστε στη σελίδα της αναζήτησης .
  2. Επιλέξτε το πλαίσιο κάτω από το "

    Φίλτρα Ασφαλούς Αναζήτησης". Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε μακριά από τις σεξουαλικά ακατάλληλες εικόνες και βίντεο στις σελίδες αναζήτησης του Google και άλλα αποτελέσματα που συνδέονται με ακατάλληλο περιεχόμενο. Μπορείτε απλά να αποεπιλέξετε αργότερα το πλαίσιο ελέγχου για να απενεργοποιήσετε την επιλογή φιλτραρίσματος. Μόλις αυτό είναι απενεργοποιημένο, θα έχετε πρόσβαση σε πιο ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης που μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

  3. Μην ξεχάσετε μετά τις ρυθμίσεις να κάνετε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση διατίθεται στο κάτω μέρος της σελίδας.
Μπορείτε να εμποδίζει τρίτους να μεταβάλλουν τις ρυθμίσεις σας, κάνοντας κλικ στην επιλογή SafeSearch αφότου έχετε συνδεθεί στο λογαριασμό σας στο Google. Βεβαιωθείτε ότι τα cookies είναι ενεργοποιημένα για να λειτουργήσει καλά η επιλογή SafeSearch. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε περισσότερες επιλογές Ασφάλειας Google εδώ .
Πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μας και τους μαθητές μας, ασφαλείς από τα περιεχομένα του Διαδικτύου που δεν θέλετε να εμφανιστούν ξαφνικά μπροστά τους; Ευχαριστώ τους τεχνολογικούς οργανισμούς που έχουν προσφέρει τα εργαλεία αναζήτησης για να κρατηθεί το περιεχόμενο καθαρό, ενώ τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο απίστευτο πλούτο πληροφοριών και μάθησης στα χέρια τους!

Αναδημοσίευση/μετάφραση από EmergingEdTech

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ - Πανελλήνιο συνέδριο

Το συνέδριο οργανώνεται από την Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη διάδοση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό κόμβο e-Πρωτοβάθμια. 
Διατελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (α.π. 160886/Γ2/29-10-2013 και α.π. 160883/Γ2/29-10-2013)
Το συνέδριο διατελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θα διεξαχθεί στους συνεδριακούς χώρους του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου, βρίσκεται στη Λ. Συγγρού 387, στην Αθήνα (Παλαιό Φάληρο). Στους συνεδριακούς χώρους του φιλοξενεί τα σημαντικότερα επιστημονικά συνέδρια του τόπου μας. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Στους χώρους του Ευγενίδειου βρίσκεται και το Πλανητάριο.) Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του
Ημερομηνίες συνεδρίου: 22 και 23 Νοεμβρίου 2014, Σαββατοκύριακο. Ώρες, από 10.00 π.μ. ως 19.30

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2014
Αναμένεται να παρουσιαστούν περί τις 200 εργασίες, σε παράλληλες συνεδρίες που θα διεξαχθούν σε 4 συνεδριακές αίθουσες. Οι εργασίες που θα υποβληθούν για συμμετοχή, θα κριθούν από μέλη Δ.Ε.Π. και επιστήμονες του πεδίου των εφαρμογων των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση. 
Για την παρακολούθηση του συνεδρίου, Θα ακολουθηθεί διαδικασία εγγραφής σύνεδρου. 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οδηγίες ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού προσβάσιμου από άτομα με αναπηρία | Ταυτότητα Μαθήματος

Πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό αναφορικά με δημιουργία υλικού προσβάσιμου από άτομα με αναπηρία:

http://eclass.gunet.gr/courses/OCGU103/index.php

To παρόν ανοικτό ψηφιακό μάθημα περιλαμβάνει σύντομες και αναλυτικές οδηγίες για την δημιουργία, προσβάσιμων (από άτομα με αναπηρία) κειμένων και παρουσιάσεων με χρήση των λογισμικών LibreOffice 4.0, LaTex και MS-Office 2007 & 2010.


Oι οδηγίες αυτές έχουν συνταχθεί με σκοπό την υποστήριξη των ιδρυματικών δράσεων "Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων" οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη ανοικτού και προσβάσιμου εκπαιδευτικού περιεχομένου.


Aπευθύνεται σε όσους συμμετέχουν στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού περιεχομένου, δηλαδή τόσο στο διδακτικό προσωπικό όσο και στο προσωπικό υποστήριξης.


Στις "Ανακοινώσεις" θα ανακοινώνονται οι νέες εκδόσεις των πόρων του μαθήματος ή οι προσθήκες νέων πόρων.


Λέξεις κλειδιά: Προσβασιμότητα, ΑμεΑ, άτομα με αναπηρία, MS-Office, LibreOffice, LaTeX, PDF, Μαθηματικά.


Ημερίδα με θέμα «Αξιοποιώντας την Τεχνολογία Arduino στην Εκπαίδευση & Κατάρτιση»


Το ΙΕΚ Αιγάλεω , με την υποστήριξη της Ε.Π.Ε.και της ΕΕΛ/ΛΑΚ συνδιοργανώνει στο  ΙΕΚ Αιγάλεω, την Παρασκευή 14/3/2014 ημερίδα  με θέμα   «Αξιοποιώντας την Τεχνολογία Arduino στην Εκπαίδευση & Κατάρτιση».
Στην πρώτη ενότητα θα γίνει αναφορά στις ειδικότητες Αυτοματισμού και Μηχανοτρονικής των ΙΕΚ ενώ στην δεύτερη ενότητα θα γίνουν τεχνικές παρουσιάσεις για την ενσωμάτωση και χρήση της τεχνολογίας Arduino στην εκπαίδευση & κατάρτιση.
Το Σάββατο 15/3/2014 θα πραγματοποιήθεί Workshop - Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα «Αξιοποιώντας τον Arduino σε Εκπαιδευτικές Δράσεις».
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Τα προγράμματα επισυνάπτονται.


Αρχεία:
HmeridaAigal.doc73 K
ArduinoDayAigal-1.doc68 K

Αναδημοσίευση από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Educartoon.gr - Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση



Η educartoon-Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση είναι μια δικτυακή κοινότητα που έχει σαν σκοπό την προώθηση της χρήσης των γελοιογραφιών ως εκπαιδευτικό μέσο. Είναι μια επιστημονική ομάδα που αποτελείται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίων, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς.

Η educartoon-Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση.  Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται
α) από γελοιογραφίες και
β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η Δ Τ πάει... σχολείο

Το Αρχείο της Δ Τ, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες οπτικοακουστικής αρχειονομίας, παρέχει ασφαλή δεδομένα, η καλή χρήση των οποίων λειτουργεί ως επιπρόσθετο βοήθημα για τον μαθητή και τον δάσκαλο.

Το επιστημονικό προσωπικό του Αρχείου της Δ Τ, σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστοίχησαν οπτικοακουστικά αρχειακά τεκμήρια με σχολικά βιβλία, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρηστικά μαθησιακά εργαλεία, σχετικά με συγκεκριμένα γνωστικά πεδία.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση, αξιολόγηση και χρήση των οπτικοακουστικών μαθησιακών αντικειµένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς ή αυτοµατοποιηµένες λογισμικές διεργασίες.


Tο Αρχείο της Δ Τ, όπως κάθε αρχείο, οφείλει να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και μορφωτικές ομάδες χρηστών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι εξελίξεις στην επιστήμη και την έρευνα μπορεί να προσφέρουν νέες χρήσεις και δεδομένα.